Tine, inwoner:
Hallo, ik ben Tine van kunstgalerij Artine. Ik sta nu ook vereeuwigd op mijn gevel, in de houding van de clown met de parasol op De Baden van Oostende. Dat kunstwerk uit 1890 is een meesterwerk, zeker weten. Maar veel mensen vragen zich af of het nu eigenlijk een tekening is of een schilderij. Wel, ’t is allebei, dus iedereen heeft gelijk.
Het werk is gemaakt op een houten paneel van 37 op 45cm. Niet zo groot dus. Ensor heeft eerst een grondlaag geverfd met witte beits en daarbovenop heeft hij zowel pen, potlood als olieverf gebruikt. Een getekend schilderij of een geschilderde tekening, noem het zoals je wilt. De pen en de potloden waren natuurlijk veel handiger voor al de fijne lijntjes. Met een kwast had hij minder vlot zo veel krioelende figuurtjes kunnen aanzetten.
Om de zaken nog wat ingewikkelder te maken, bestaan er wel verschillende versies van De baden. Let goed op, het zijn er zes. Eén: een ruwe potloodschets uit 1890. Twee: ons bekende schilderij. Drie: een pentekening met zwarte inkt op kalkpapier. Vier: een ets uit 1899. Vijf: een ingekleurde versie van diezelfde ets. Zes: een olieverfschilderij op doek uit 1926. Er zijn subtiele verschillen tussen al de versies, maar vooral in het laatste schilderij is alle vreugde verdwenen. Veel strandgangers zijn in skeletten veranderd, en in de hoek staat er zelfs eentje een sigaretje te roken…